Hürth uitwisselingsproject

Ook dit schooljaar staat er een uitwisseling op het programma met leerlingen van het Albert-Schweitzer-Gymnasium uit Hürth.

Bovenbouw

Een aantal leerlingen uit de bovenbouw die biologie hebben, doen ook dit jaar weer mee met de uitwisseling. Op woensdag 20 november ontvingen we onze Duitse gasten en startte het eerste deel van de uitwisseling. Na een, door leerlingen verzorgde lunch en een Meet & Greet, was de uitwisseling officieel begonnen. Leerlingen werkten aan een klein project om te kijken hoe ze de school duurzamer zouden kunnen maken en hoe de schoolomgeving beter aangepast zou kunnen worden aan de steeds extremere weersomstandigheden. Voor inspiratie zochten de leerlingen informatie op over bepaalde gebouwen, onder andere Floating office en kregen ze op donderdag een rondwandeling door een deel van Rotterdam. De rondleiding stond in het teken van de slimme oplossingen die Rotterdam heft gedaan om bijvoorbeeld wateroverlast te voorkomen. Vol met inspiratie en ideeën gingen de leerlingen daarna in de bibliotheek van Rotterdam aan de slag om een presentatie voor te bereiden voor vrijdag. Daarna was er natuurlijk ook vrije tijd. Tijdens de vrije tijd bootsten de leerlingen een circulaire economie na door een item te ruilen voor iets anders. De opbrengst was verrassend; een bal, een tas en een nieuwe spijkerbroek, een mooi resultaat. In de avond werd er gegeten met elkaar bij Happy Italy en de tweede avond werd door de leerlingen leuk afgesloten door met elkaar te bowlen. Vrijdag was het tijd om te presenteren, om daarna alweer afscheid te nemen. We kijken terug op een leuke eerste helft en zien uit naar ons tegenbezoek in maart!

Annemieke Goelema, coördinator uitwisselingsproject Hürth bovenbouw

Onderbouw


Van woensdag 13 t/m vrijdag 15 november waren er twee docenten en 20 leerlingen uit onze zusterstad Hürth (in de buurt van Keulen) bij ons in Spijkenisse te gast. Omdat wij al met een groep leerlingen in maart vorig jaar daar waren geweest, kenden de leerlingen elkaar al. We hebben een gevarieerd programma aangeboden om ze kennis te laten maken met onze school, Spijkenisse, Rotterdam, gewoontes en lekkernijen. Onze gasten werden verwelkomd met een heerlijke lunch, waaronder door ouders (en eigen kok Rens) zelfgebakken pannenkoeken. Na een korte rondleiding door de school, ging de ene helft van de groep met hun “partner” naar  

meneer Hordijk voor een muziekles en de andere helft van de groep ging een speurtocht door Spijkenisse maken. Sommige leerlingen zijn echter nooit bij het startpunt aangekomen….. Na een kort optreden van de muziekgroep werd er gewisseld. Aan het einde van de middag gingen de gasten met hun “partner” mee om kennis te maken met hun leefomgeving, hobby’s, sport, huisdieren en eetgewoontes. Op donderdag hebben we met de groep de Markthal bezocht, de Kubuswoningen, een heerlijke Hollandse stroopwafel gegeten en hebben we een tentoonstelling bezocht waar de kunstwerken met het eigen mobieltje tot leven kwamen. Na wat vrije tijd in Rotterdam zijn we met elkaar weer met de metro teruggegaan naar Spijkenisse. Na een, voor sommigen, korte nacht in het gastgezin was er op vrijdagochtend een “ouderwetse”, mobielloze spelletjesochtend, afgewisseld met karaoke en tafeltennis. Een mooie gelegenheid om in het  

Engels/Duits gezellig met elkaar te kletsen en kennis te maken met elkaars interesse voor muziek. Na de inmiddels traditionele groepsfoto op de trap in de grote hal en een heerlijk patatje van de Frietbus was er gelegenheid om afscheid te nemen. Het waren vermoeiende, maar zeker ook waardevolle en leerzame dagen. Tschüs!

Frau Makay und Frau Miog