Excursies Junior College 1, 2 en 3 atheneum

Bezoek Archeon Junior College 1 atheneum

Op dinsdag 25 juni is klas 1b1 in het Archeon geweest, in het kader van het Junior College/WON. Van twee Romeinse gidsen kregen de leerlingen, die volgens hen zo ontzettend ‘barbaars’ waren,  veel te horen over de Romeinse tijd. Maar 1b1 mocht ook lekker sporten en fibula’s (Romeinse mantelspelden) maken. Na een bezoekje aan het badhuis, een pottenbakkerij en de tempel was het tijd om te lunchen. Daarna mochten de bijna-geen-bruggers-meer in groepjes door het park wandelen. Ze kwamen daardoor ook in aanraking met de prehistorie en middeleeuwen. Rond twee uur kreeg iedereen buiten bij het restaurant een ijsje. Vervolgens keerden we moe, warm maar voldaan terug naar de bus, die een beetje Oranje was. Het was een top dag. Met 1b1 op stap gaan is VERE IUCUNDUS (echt leuk)! 

Erik Baan, Esther Zuijdgeest en Annemarie van der Burg 

Bezoek Nemo Junior College 2 atheneum 

Op maandag 24 juni zijn de leerlingen uit 2 atheneum naar NEMO Amsterdam geweest. De excursie was de afsluiting van Junior College 2, een lessenserie waarbij de leerlingen hun eerste ervaringen op hebben gedaan op het gebied van onderzoek doen. In NEMO namen de leerlingen deel aan de workshop ontwerpen. Hierbij moesten de leerlingen een oplossing bedenken voor het transportprobleem van glaswerk binnen het museum. De leerlingen waren erg creatief in het bedenken van een passende oplossing. Zo werden er kabelbanen, liften en lopende banden in elkaar gezet. Daarnaast hadden de leerlingen nog tijd om het museum te ontdekken. Ook de kettingreactie over 5 verdiepingen kregen de leerlingen nog mee. Al met al een geslaagde afsluiting van Junior College 2, waarbij we hopen dat het 'onderzoeken' nog meer de interesse van de leerlingen heeft gekregen. Op naar leerjaar 3! 

Annemieke Goelema, begeleider 

Bezoek Blue City Junior College 3 atheneum

Leerlingen van klas drie atheneum werkten dit schooljaar in periode vier aan hun hartsvraag, waarbij ze onderzoek deden naar dat wat voor hen belangrijk was. Binnen het project Junior College raken leerlingen vanaf klas één bekend met de richtlijnen van wetenschap en bouwen zij wetenschappelijk onderzoek steeds verder uit via een doorlopende leerlijn. In de bovenbouw kunnen zij vervolgens deelnemen aan de pre-university en maken zij uiteindelijk een meesterproef in de vorm van een profielwerkstuk. Het project in klas drie leverde mooie onderzoeksonderwerpen op, zoals de relatie tussen het luisteren van verschillende soorten muziek en het maken van rekensommen of de invloed van klantvriendelijkheid op de hoogte van de fooi in de horeca. 

Tijdens de afsluitende excursie die in het teken van innovatie stond, ontdekten de leerlingen hoe innovatieve stadsontwikkeling een bijdrage kan leveren aan hedendaagse uitdagingen als wateroverlast en een stijgende temperatuur. Ook brachten zij op donderdag 27 juni een bezoek aan Blue City, waar zij kennis maakten met innovatieve maatschappelijke ondernemers die hedendaagse uitdagingen om weten te zetten in economisch rendabele oplossingen. Denk aan het inzetten van zeewier als hernieuwbare grondstof, of aan overrijpe mango’s waar leer van gemaakt kan worden, of hoe plastic uit de zee omgetoverd kan worden tot bloempotten en hoe pionieren met schimmels zelfs kan leiden tot textielverf die onschadelijk is voor mens en dier. Het bezoek was dan ook zeer inspirerend voor onze leerlingen!